Wednesday, February 27, 2013

Movie : Flight

Picture Credit : Flight

Filem ini berkisar kepada apa yang berlaku selepas terjadi satu kemalangan kapal terbang yang dibawa oleh pelakon Denzel Washington. Juruterbang berjaya menyelamatkan hampir kesemua penumpang (lebih daripada 100 penumpang). Yang menjadikan kemalangan ini mendapat perhatian ramai ialah bagaimana juruterbang dengan yakin dan tenang mengawal dan seterusnya menyelamatkan nyawa penumpang dan krew kapal.

Namun disebalik juruterbang boleh dianggap wira kerana menyelamatkan ramai nyawa, siasatan yang dilakukan pihak berwajib didapati juruterbang dan seorang pramugari mengandungi kadar alkohol yang tinggi dalam darah semasa bertugas. Lalu menjadikan babak menutup kesalahan (dengan bantuan kesatuan sekerja) dan mencari punca kesalahan bagi yang mati dari nahas tersebut.


Trailer : Flight 
All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended  

Cara juruterbang menyelamatkan kapal dengan terbang secara balik merupakan babak menarik di awal permulaan cerita ini. Seterusnya, cerita banyak berkisar kepada menutup kesalahan yang dilakukan juruterbang dan mengatasi masalah ketagihannya sebagai kaki botol. Beliau bergelut dengan masalah itu walaupon disuruh berhenti dan tidak mengulanginya lagi.

Bagi mereka yang mencari apa lagi selepas aksi kapal terbang terjunam akan kecewa kerana babak seterusnya lebih kepada mengatasi kelemahan diri dan mencari kekuatan untuk keluar dari belenggu ketagihan alkohol yang dialaminya. Mungkin ada yang terasa bosan apabila menonton cerita ini.

Di akhir cerita, beliau telah membuat satu keputusan nekad untuk membaiki dirinya. Lakonan Denzel Washington dalam cerita ini begitu berkesan.

Selamat menonton.

Tuesday, February 26, 2013

Movie : Spiders 2013

Picture Credit : Spiders 2013

Filem ini bermula apabila stesen angkasa di zaman Soviet Union jatuh apabila ia terkena serpihan meteor. Stesen tersebut melakukan ujikaji ke atas satu spesis labah2 yang ditemui mereka. Nak dijadikan cerita serpihan stesen itu jatuh di terowong subway New York. Lalu bermula aktiviti labah-labah membiakkan diri dan membesar.

Kawasan tersebut terus di kuarantin oleh pihak tentera dan membawa bersama ahli saintis yang bertanggungjawab di zaman Soviet Union untuk memantau labah-labah tersebut. Rupanya pihak tentera tidak mahu membunuh tetapi mahu mendapatkan Permaisuri labah-labah. Dikatakan benang sesawang yang dihasilkan oleh permaisuri ini berharga dan mempunyai nilai komersial dan ketenteraan.


 Trailer : Spiders 2013
All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended

Dipertengahan cerita, tentera sudah hilang kawalan ke atas labah-labah itu yang makin lama makin membesar dan membunuh ramai tentera yang bertemu denganya. Permaisuri pon muncul dan tentera telah menghantar bantuan seperti kereta kebal untuk membunuh permaisuri dan labah-labah tersebut.

Permulaan cerita dilihat menyakinkan kita untuk melihat babak seterusnya tetapi di pertengahan cerita sudah mula meleret dan bosan. Hanya babak kejar mengejar serta menyorok boleh membuatkan anda terus menonton. Di akhir cerita sudah agak apa terjadi :)

Bagi yang tidak kisah membazirkan duit anda bolehlah tengok filem ini. Saya rasa kalau tidak tengok pon tidak terasa rugi.

Selamat menonton.

Sunday, February 17, 2013

Cara - Cara Mengajar Anak Supaya Solat

Picture CreditIbarat Batang Mancis. 17 batang mancis bersamaan 17 rakaat.

Semasa saya berblogwalking, banyak saya jumpa entri - entri menarik. Salah satunya ialah dari blogger Redskyim. Cerita yang akan saya kongsi ini telah diambil oleh cik Redskyim dari Mohamad Majdan Abdul Ghani di page facebook beliau. Ini kisah bagaimana ayahnya menggunakan psikologi untuk dia sentiasa menjaga solat.

Al - kisah. Ceritanya bermula begini.

Ibarat Batang Mancis

Ilmi ini saya belajar semasa saya berumur 6 tahun. Ayah saya menyuruh saya solat sekiranya ingin jadi manusia. Asuhannya ialah dengan mengunakan batang mancis. 17 batang mancis bersamaan 17 rakaat.

Caranya seperti gambar diatas :
  1. Jika tidak solat subuh buang 2 batang mancis dikepala. Ayah saya cakap kalau subuh saya tidak solat, saya jalan tiada kepala.
  2. Jika tidak solat zohor, buang 4 batang mancis di bahagian lengan. Seolah saya berjalan tiada tangan.
  3. Jika tidak solat asar, buang 4 batang mancis di bahagian dada. Ayah saya cakap saya kalau tidak solat asar jalan tiada dada. 
  4. Jika tidak solat magrib, buang 3 batang mancis di bahagian perut. Jadi jalan tiada perut serupa hantu dah.
  5. Jika tidak solat isyak, buang 4 batang pada kaki. Jalan tiada kaki ibarat cacat anggota.
Kesimpulannya :

Ayah saya cakap kalau saya tidak solat terus menerus maka saya ni bukan lagi manusia. Diri saya tidak sempurna jika tidak mendirikan solat. Contoh maghrib dan subuh. Jadi saya seolah berjalan tiada kepala dan tiada perut. Orang tengok pun akan lari. Jadi, renung-renungkanlah jika solat kita tidak sempurna, maka cacatlah kita ini. 

Wallahualam. Moga dapat manfaat dari kisah ini.

Movie : Fast & Furious 6

Picture Credit : Fast & Furious 6

Dalam saja-saja tengok filem apa yang bakal keluar tahun ini, nampak satu trailer untuk filem terbaru Fast & Furious 6. Semenjak kemunculan semula Van Diesel untuk filem yang keempat dan kelima, Fast and Furious mendapat tempat dalam perhatian saya untuk menonton. Nampaknya The Rock akan terus berlakon dalam filem terbaru ini.

Jika anda masih ingat di akhir penghujung Fast Five, Agen FBI lakonan The Rock memberikan kita kejutan yang memberitahu Letty - kekasih kepada Dominic Toretto (Lakonan Vin Diesel) masih hidup dan dikesan di Eropah.


Fast Five: After Credit Scene 
All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended 
 
Dalam trailer filem terbaru, akan fokuskan kepada pencarian Letty dan kumpulannya. Kali ini mereka berkerjasama dengan pihak berkuasa dan bukan lagi pelarian seperti 2 filem sebelum ini. Masih lagi mengekalkan adegan kereta kejar mengejar dan ada kereta kebal. Kereta kebal?


Trailer : Fast & Furious 6
All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended
 
Nantikan tayangan filem ini dalam bulan May 2013. Sebelum ini marilah lihat trailer :)

Selamat menonton


Friday, February 15, 2013

Movie : A Good Day to Die Hard


Picture Credit : A Good Day to Die Hard

Merupakan filem terbaru yang dilakonkan oleh Bruce Willis dan adalah filem kelima dalam filem siri Die Hard. Bermula dari tahun 1988 (Die Hard 1), 1990 (Die Hard 2), 1995 (Dia Hard with a Vengeance) dan 2007 (Live Free or Die Hard).

Siri Die Hard memang terkenal sebagai filem aksi di mana aksinya akan bermula di awal permulaan cerita lagi dan sampai ke kemuncak di penghujung filem. Jangan harapkan logik dimana John McClane masih lagi boleh berdiri walaupon terlibat dalam kemalangan kereta yang dashyat, ditembak, cedera dipukul dan sebagainya. Ia sememangnya sinonim dengan siri filem Die Hard.

Sepertimana 4 filem sebelumnya, yang mana John McClane secara tidak langsung atau dibawa terlibat dalam kancah keganasan, samalah dalam filem baru ini. Siri kelima ini ditetapkan di Russia dan bermula bila mana John McClane pergi ke Moscow untuk menolong anak lelakinya yang meringkuk dalam penjara. Seperti biasa, bila ke sana kisah penahanan anaknya lebih daripada jangkaan asalnya dan terus terlibat dalam pemburuan pengganas.




Trailer : A Good Day to Die Hard
All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended
 
Rupanya anak lelakinya adalah agen CIA dan ditugaskan untuk menyelamatkan seorang yang berkepentingan dari dibunuh oleh menteri yang berkuasa. Di pertengahan cerita, ada satu kejutan yang lalu menyebabkan mereka terpaksa pergi ke Chernobyl, Ukraine - tempat di mana kemalangan janakuasa nuklear berlaku di zaman Soviet Union pada 1986. (Sebelum ini ada satu filem (Chernobly Diaries) yang mengambil latar belakang Chernobly sebagai tumpuan dalam cerita itu).

Jika filem sebelum ini aksi kemuncak melibatkan kapal terbang penumpang, kapal laut kargo dan jet pejuang. Ternanti-nanti juga apa aksi yang filem ini akan gunakan, akhirnya ia melibatkan helikopter tentera. Aksi kejar mengejar di bandar Moscow antara yang menarik di samping penghujung cerita ini. Ada adegan dalam filem ini sudah dapat diagak dan kadang-kadang rasa dibuat-buat.

Kepada mereka yang sukakan filem aksi, ini antara cerita wajib anda :)

Selamat menonton.


Blogwalking While Cleaning

Picture Credit : Content is King, Blogwalking is Queen




Picture Credit : Spring Cleaning

I am still having my spring cleaning. I am trying to clean up a few entries in my blog. The clean up started from the first entry. So I think you can imagine how much work that need to be done. But, it's all right by me since my husband is helping me to update the blog. You can read his latest entry which is a movie review about Movie The Last Stand or you can also read about Movie Hansel and Gretel Witch Hunters.

As I was cleaning up the blog, I was blogwalking too. Hopping from one blog to another blog. That's why I cannot get my work done. Too much of blogwalking. Actually is a good thing if you blogwalking. You can get new and fresh ideas from other bloggers.

You can share but don't plagiat their works. You can rephrase or quote their original entry. But, most importantly, link the info back to the original author. That's another reason why I need to clean up my blog. I think my older entries, I did not do it correctly. So, if you find any articles or images that belongs to you, please just drop a message and I will link back to you or remove the content.

So, happy blogging!

Wednesday, February 13, 2013

Movie : The Last Stand

Picture Credit : The Last Stand

Ia merupakan kemunculan kembali Arnold Schwarzenegger ke Hollywood setelah sibuk berkecimpung dalam arena politik sebagai Gabenor California sebelum ini. Arnold pernah muncul sekejap dalam cerita Expendables pada tahun 2010.

Arnold berlakon selaku Sheriff Owens di pekan terpencil bersempadan dengan Mexico dimana beliau menjadi Sheriff setelah meninggalkan LAPD. Kehidupannya yang tenang dan santai di pekan ini akan berlaku satu kejadian yang tidak disangka.


Trailer : The Last Stand

Cerita ini terpisah kepada 2 tempat iaitu satu bandar dan di pekan Sommerton yang dikuasai Sheriff Owens. Di bandar pihak FBI sedang dalam memindahkan penjenayah berbahaya - seorang ketua pengedar dadah terbesar di rantau tersebut. Anda mesti dapat mengagak apa berlaku kalau penjenayah besar dipindahkan dalam van dan dalam konvoi polis. Penjenayah ini mengupah orang untuk melepaskan diri dari tawanan FBI dan seterusnya melarikan diri ke sempadan berhampiran.

Cuba teka, pekan mana dia akan lalu? semestinya pekan yang dijaga oleh Sheriff Owens ini :). Beliau memandu dengan laju dan membawa kereta berkuasa tinggi yang diubahsuai sambil membawa seorang tebusan - orang FBI yang ditangkap masa adegan melepaskan diri. Juga bersama rombongan ahli geng yang ditugaskan untuk menhapuskan segala halangan (sekatan jalan raya, SWAT team) supaya beliau dapat jalan yang bebas dari pihak polis dan terus menuju destinasinya.

Sementara itu di Pekan Sommerton, ada seorang penduduknya hilang dan tidak dapat dihubungi. Penolong Sheriff dihantar untuk menyiasat dan hanya jumpa mayatnya sahaja. Sheriff yang berpengalaman merasakan ini bukan pembunuhan biasa dengan menyuruh 2 penolongnya menyiasat kesan tayar yang tinggalkan. Ini membawa kepada kumpulan penjenayah dan 2 orang penolongnya terperangkap dalam tembak menembak dengan senjata berat. Rupanya kumpulan tersebut sedang bersiap sedia untuk kedatangan penjenayah tadi bagi membolehkan beliau menyeberang sempadan.

Sheriff Owens telah tahu ada penjenayah dalam perjalanan ke pekanya, dan beliau mengambil keputusan untuk menghalang penjenayah berbahaya dari lalu dan menyeberang ke seberang.

Masa pergi menonton cerita ini, tidak mengharapkan apa-apa jangkaan melampau tetapi ia ternyata tidak mengecewakan. Jalan ceritanya diolah baik dengan 2 tempat berbeza dan dicantum baik. Aksi kejar mengejar dalam kereta di ladang tanaman jagung menarik perhatian di samping adegan menembak di pekan.

Selamat menonton.


Movie : Hansel And Gretel: Witch Hunters

Picture Credit : Hansel And Gretel: Witch Hunters

Sudah menjadi satu kebiasaan di Holywood membuat cerita berdasarkan kepada cerita-cerita dongeng rakyat mereka. Yang terbaru adalah Hansel and Gretel yang mengambil kisah 2 adik beradik yang ditinggalkan di hutan dan lalu terjumpa rumah yang dibuat daripada gula-gula atau manisan.

Rumah tersebut merupakan rumah ahli sihir yang menjadikan umpan gula-gula tersebut untuk menangkap kanak-kanak untuk di buat santapan. Berlakunya pergelutan dengan sang ahli sihir yang akhirnya memakan dirinya sendiri. Bukan cerita ini habis disitu tetapi ia merupakan satu permulaan dan titik tolak kepada adik beradik ini menjadi pemburu ahli sihir.

Trailer: Hansel and Gretel 

Cerita kemudian beralih kepada Hansel dan Gretel yang sudah dewasa dan sekarang mengembara ke pekan - pekan serta diupah untuk mehapuskan sang ahli sihir yang banyak menculik kanak-kanak di kawasan mereka. Untuk dijadikan cerita, mereka di panggil oleh datuk bandar salah satu pekan untuk menyiasat kehilangan kanak-kanak tempatan. Rupanya mereka diculik oleh ahli sihir jahat yang berkuasa yang mahu mengumpulkan kanak-kanak tersebut untuk satu ritual menguatkan kuasa mereka. Oh ya, dalam cerita ini ahli sihir hanya boleh dibunuh dengan membakar mereka. Jadi ritual tersebut dilakukan dengan harapan mereka mendapat kuasa tambahan supaya tidak lut dengan api ;)

Jalan ceritanya, pantas dengan selang seli aksi berlawan dengan ahli sihir, cuma tidak diceritakan bagaimana adik beradik ini mendapat senjata yang canggih. Cerita ini banyak aksi berlawan dan boleh dirasakan cerita ini hanya tertumpu kepada aksi. Dekat dengan akhir cerita, ada diberikan satu kejutan yang akhirnya mereka tahu ada ahli sihir yang baik dan jahat. Sekarang mereka hanya memburu ahli sihir jahat dan boleh tukar tajuk kepada Bad Witch Hunter :)

Kosongkan minda anda dan jangan harapkan sesuatu yang hebat sementara layan aja aksi berlawan dan bunuh membunuh ahli sihir.

Selamat menonton.


Keep Writing

Picture Credit : 10 Steps to Becoming a Better Writer

Keep writing. 

Tuesday, February 12, 2013

Spring Cleaning

Picture Credit : Spring Cleaning

Spring Cleaning! Yes, I am.

Instead of cleaning the house etc, I am taking a few days to clean up my blog. Not to redesign or something. Just checking up the previous entries. Some of the entries I have replace with a new pictures and some of with new entries but still using the same links.


Saturday, February 9, 2013

2013 Most Anticipated Movies

Picture Credit : 2013 Most Anticipated Movies

These are the list of most anticipated movies for 2013 according to movieinsider.com. So far, I have watched The Last StandHansel and Gretel: Witch Hunters and A Good Day to Die Hard. I am really looking forward to watch the The Hunger Games: Catching Fire since the first one was really great. I even bought the book. Tak sabar!
  1. Texas Chainsaw 3D : January 4, 2013
  2. All Superheroes Must Die : January 4, 2013
  3. Gangster Squad : January 11, 2013
  4. Zero Dark Thirty : January 11, 2013
  5. A Haunted House : January 11, 2013
  6. The Last Stand : January 18, 2013
  7. Guillermo del Toro Presents Mama : January 18, 2013
  8. Broken City : January 18, 2013
  9. Hansel and Gretel: Witch Hunters : January 25, 2013
  10. Warm Bodies : February 1, 2013
  11. Stand Up Guys : February 1, 2013
  12. Identity Thief : February 8, 2013
  13. A Good Day to Die Hard : February 14, 2013
  14. Escape From Planet Earth : February 14, 2013
  15. Beautiful Creatures : February 14, 2013
  16. Safe Haven : February 14, 2013
  17. Oz: The Great And Powerful : March 8, 2013
  18. G.I. Joe: Retaliation : March 29, 2013
  19. Tyler Perry's Temptation : March 29, 2013
  20. The Host : March 29, 2013
  21. Jurassic Park 3D : April 5, 2013
  22. Oblivion : April 12, 2013
  23. Scary Movie 5 : April 12, 2013
  24. The Evil Dead : April 12, 2013
  25. Jack the Giant Slayer : March 1, 2013
  26. The Croods : March 22, 2013
  27. Iron Man 3 : May 3, 2013
  28. The Iceman : May 3, 2013
  29. The Great Gatsby : May 10, 2013
  30. Star Trek Into Darkness : May 15, 2013
  31. Fast and Furious 6 : May 24, 2013
  32. The Hangover: Part III : May 24, 2013
  33. After Earth : June 7, 2013
  34. Man of Steel : June 14, 2013
  35. This is the End : June 14, 2013
  36. World War Z : June 21, 2013
  37. Monsters University : June 21, 2013
  38. Kick-Ass 2 : June 28, 2013
  39. Despicable Me 2 : July 3, 2013
  40. Lone Ranger : July 3, 2013
  41. Grown Ups 2 : July 12, 2013
  42. Pacific Rim : July 12, 2013
  43. R.I.P.D. : July 19, 2013
  44. The Wolverine : July 26, 2013
  45. The Smurfs 2 : July 31, 2013
  46. Red 2 : August 2, 2013
  47. 300: Rise of An Empire : August 2, 2013
  48. Percy Jackson: Sea of Monsters : August 16, 2013
  49. The Mortal Instruments: City of Bones : August 23, 2013
  50. One Direction 3D Concert Movie : August 30, 2013
  51. Riddick : September 6, 2013
  52. Cloudy with a Chance of Meatballs 2 : September 27, 2013
  53. The Seventh Son : October 18, 2013
  54. Ender's Game : November 1, 2013
  55. Thor: The Dark Worlds : November 8, 2013
  56. The Hunger Games: Catching Fire : November 22, 2013
  57. The Hobbit: The Desolation of Smaug : December 13, 2013
  58. Anchorman: The Legend Continues : December 20, 2013
  59. Ouija
  60. Dorothy of Oz
You can also read at imdb for the most anticipated movies for 2013

A Car For Your Resume Contest

Picture Credit : myStarjob A Car For Your Resume Contest

myStarjob A Car For Your Resume Contest
Date :  until 16 Mar 2013

Prizes:
Grand Prize : Proton Inspira

Consolation Prizes : 19 x RM100 Shopping Vouchers
Weekly Prizes : 7 x RM100 Shopping Vouchers

Website : http://mystarjob.com/contests/car/

Register and upload your resume now!

BookXcess Chinese New Year & Valentine Promotion

Picture Credit : BookXcess

BookXcess Chinese New Year & Valentine Promotion
Date : 8 - 17 February 2013
Venue : BookXcess Amcorp Mall

Ucapan Tahun Baru Cina Dari PM


Selamat menyambut Tahun Baru Cina. Happy Chinese New Year. Gong Xi Fa Cai. 
Happy holidays! Saya cuti seminggu. Lalala~

Expect The Unexpected

Picture Credit : Expect The Unexpected

Fuh, lega sikit. A few days lepas sibuk pulun buat kertas exam dan semak buku kerja budak - budak. Jadi, rehat sekejaplah dari dunia blog. Sebenarnya ada banyak benda nak tulis and share dengan semua. Tapi disebabkan kekangan masa dan kerja - kerja di sekolah membuatkan saya terpaksa buat pilihan. 

Nampaknya resolution 2013 yang patut saya lakukan setiap bulan pun tak tercapai. Blog setiap hari. Senam 3 kali seminggu. To get pregnant. Baca buku at least satu buku sebulan. Nampaknya masih belum lagi tercapai. 


Yelah, bak kata husband saya, expect the unexpected. Kita sudah merancang dengan baik tapi dalam merancang itu pun ada juga benda yang tak disangka akan muncul. Allah jua yang menentukan segala-galanya. Cuba lagi. Jangan putus asa.

Sunday, February 3, 2013

Tahniah Memey Suhaiza dan Norman Hakim

Picture Credit Tahniah!

Tahniah Memey Suhaiza dan Norman Hakim!

Memey selamat melahirkan bayi lelaki pada 1 Februari 2013 pada jam 9.55 malam. Baby boy ini namanya Mohamed Darwisz Hakim.


My Beautiful Malaysia

Picture Credit : My Beautiful Malaysia


Picture Credit : Lokasi Program My Beautiful Malaysia

Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak akan melancarkan program My Beautiful Malaysia pada hari ini, Ahad,  3 Februari 2013 di Padang SMK Taman Medan. 

Di petik dari website http://www.1m4youth.com.my
"The My Beautiful Malaysia Programme is held to kick start the Year of Volunteerism 2013. YAB PM with the 1Malaysia Ambassadors for Nation Building alongside 1 million youths will be involved in volunteer activities nationwide."

Friday, February 1, 2013

Mega : Free 50GB Cloud Storage


Mega (daripada syarikat yang memberikan kita MegaUpload) kini kembali dengan cara yang lain iaitu menawarkan percuma 50GB storan awan (cloud). Lebih kurang sama dengan Google Drive dan SkyDrive.

Picture Credit: Mega : Free 50GB Cloud Storage

Pencarian alamat domain atau url bagi mega bukan senang. Asalnya mereka berminat menggunakan alamat domain dengan akhiran .ga (Me.ga) tetapi Kerajaan Gabon menolak permohonannya untuk mendapatkan alamat domain tersebut. Akhirnya, mereka jumpa satu laman untuk host Mega dengan Mega.co.nz di New Zealand.

Apalagi silalah mendaftar untuk tidak melepaskan peluang mendapatkan 50GB storan seperti gambar di bawah. Tidak tahu sampai bila Mega akan menawarkan 50GB, jadi dapatkan sementara masih panas :)

Picture CreditMega : Free 50GB Cloud Storage

Masa daftar Mega, ia masih dalam versi beta, jadi tidak harapkan ia bebas dari isu sama ada dalam prestasi atau akses ke laman ini. Saya bernasib baik apabila mendaftar kali pertama dengan Mega, ia berjalan lancar. Jangan berputus asa jika cubaan anda untuk mendaftar tidak berjaya.

Apabila sudah berjaya masuk, cuba la nak memuat naik file kedalam Mega tetapi dia masih lagi tidak bergerak dan akhirnya tidak berjaya memuat naik. Ini adalah antara isu dalam versi beta ini.

Picture CreditMega : Free 50GB Cloud Storage

Mega menjanjikan storan awan ini dengan data encryption tinggi untuk para penggunanya dan menawarkan 500GB (9.99 euro), 2 TB (19.99 euro) dan 4TB (29.99 euro) sebulan. Ia pastinya menjadikan Mega salah satu pilihan jika memerlukan saiz storan yang besar.

Oh ya, Mega ini mesra Chrome, jadi bila guna browser lain macam Mozila Firefox, ia akan keluar mesej di bawah.

Picture CreditMega : Free 50GB Cloud Storage

Selamat mencuba !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...