Saturday, June 23, 2012

11,000 Paper Lanterns in Poland

All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended

On 21 June 2011 in Poznan, Poland the people celebrated the summer solstice by sending more than 11,000 paper lanterns into the air.

Music by Florence + The Machine.

Thursday, June 21, 2012

Malaysia Food and Restaurant Guides


Are you someone who like to eat and at the same time like to share new eating places with your friends? Or maybe just looking for a good place to eat?

Why don't you check this out Malaysia Most Wanted Food.

So, what is this site all about?

Malaysia Most Wanted Food
is a restaurant review and social app for food, to help you discover good restaurants and share your gastronomic adventure with friends. It nurtures a social network for passionate foodies to share food reviews, photos and videos.

You can
:
  • Search (find a specific restaurant or dish).
  • Discover (browsing by cuisine or location, find what's near you using a map, use our top 10 listing or top romantic places, follow a food guide which suits your personal taste, select a place based on it's delicious-looking photos).
  • Share (writing reviews about your favorite restaurants, or snapping photos of your highly recommended dishes, create your personalized food guide, find out what your friends are eating).
270,000 people use Malaysia Most Wanted to discover makan (eating) places every month, with 8000+ restaurants listed complete with 85,000+ photo and 20,000+ reviews.

Watch Korean & Taiwanese Dramas With English Subtitle Online

Picture Credit : I Do I Do

Now you can watch your favourite Korean and Taiwanese dramas online at KimchiDrama
Check it out!

Drama : I Do I Do
Genres: romance, comedy

Description: Kim Sun-ah will play Hwang Ji-an, a thirtysomething top shoe designer, who commands the attention of a room and always looks impeccable. At work, she’s basically described as The Devil Wears Prada‘s version of a boss, which means of course that her life will come crashing down to earth off her self-made pedestal, when she takes her first left turn from The Life Plan by sleeping with the rookie. The hero, Park Tae-kang, is a naive but ambitious new hire at the company, who’s got nothing but a high school diploma and a good work ethic to his name.

Spontaneous Thursday

Photo Credit

Whatever you are, be a good one~~


Tuesday, June 19, 2012

Malaysian Youtube Sensation

Picture Credit : Youtube Sensation

Now everyone can be a famous singer! These are some who are lucky to be discovered. Check out their videos.

  • Melda Ahmad - Putus

  • Ainan Tasneem - Aku Suka Dia

  • Ajek Hassan - "Ombak Rindu" - Acoustic Cover

  • Amri - I'm Yours Malay Version (Piano Acoustic)

  • Najwa Latiff - Cinta Muka Buku

  • Zee Avi - Bitter Heart

  • Tasha Manshahar - Tasha Manshahar & Syed Shamim - Mr. Saxobeat (Cover)

  • Yuna - Dan Sebenarnya

  • Syed Shamim - I Stalk Your Profile (Jazz Hayat)

Euro 2012 : Group Match Results

Group A
8 Jun      Poland vs Greece                1 - 1
               Russia vs Czech Republic    4 - 1

 12 Jun   Greece vs Czech Republic   1 - 2
               Poland vs Russia                  1 - 1

 16 Jun   Greece vs Russia                 1 - 0
               Czech Republic vs Poland    1 - 0

* Czech Republic and Greece reached Quarter Final
-----------------------------------------------------------

Group B
9 Jun      Netherlands vs Denmark     0 - 1
               Germany vs Portugal           1 - 0

13 Jun    Denmark vs Portugal           2 - 3
               Netherlands vs Germany     1 - 2

17 Jun    Portugal vs Netherlands       2 - 1
               Denmark vs Germany          1 - 2

* Germany and Portugal reached Quarter Final
 -----------------------------------------------------------

Group C
10 Jun   Spain vs Italy            1 - 1
              Ireland vs Croatia     1 - 3

14 Jun   Italy vs Croatia         1 - 1
              Spain vs Ireland        4 - 0

18 Jun  Croatia vs Spain         0 - 1
             Italy vs Ireland            2 - 0

* Spain and Italy reached Quarter Final
 -----------------------------------------------------------

Group D
11 Jun  France vs England        1 - 1
             Ukraine vs Sweden      2 - 1

15 Jun  Ukraine vs France        0 - 2
             Sweden vs England      2 - 3

19 Jun  Sweden vs France       2 - 0
             England vs Ukraine      1 - 0



This Is So Sweet!


Marriage


Source: lookingatyou.tumblr.com via Kate on Pinterest


p/s : Love my husband. Hari ini adalah tarikh merisik saya.

Saturday, June 16, 2012

Super Synonyms


Picture Credit : Super Synonyms

Y U No Signup?


MY 9GAG is the unofficial website of 9gag. MY 9GAG in no way related to the official 9gag website. This website aims to be the best place for bored Malaysians to share funny pictures and videos as a united nation among all races.

Ini dari MY 9GAG - Taukeh Sudah Gila?

 

Yang ini pula the official 9GAG website.


 

Ini pula dari 9GAG - Super Saiyan is Real
 

Based on  Wikipedia, 9GAG is a startup image-based social media website launched in 2008, which centres around user-uploaded, usually comical, images dubbed "gags". Similarly to websites like reddit and Digg, users can vote and comment on images, with the newest and most popular appearing first.

Watch Free Cinema Movies!

Yup, tgk wayang free...ia adalah sempena pembukaan 2 wayang GSC kat Paradigm Mall, Kelana Jaya dan Setia City Mall, Setia Alam. Dua2 wayang akan buka secara rasmi minggu depan.

Dengan pembukaan 2 wayang baru, peduduk sekitarnya akan dapat tgk di tempat baru dengan masing2 ade 9 skrin, besar gakle, jadi banyak pilihan tajuk filem. Ape yang anda perlu buat ialah pergi ke laman gsc www.gsc.com.my, print je kupon itu dan pergi ke kaunter untuk tukarkannya dengan tiket wayang (hanya untuk hari itu sahaja ye)



Filem yang akan ditayangkan free di Setia City Mall ialah John Carter, Titanic 3D, Mirror Mirror, Ghost Rider : Spirit of Vengeance, Wrath of Titan, The Hunger Games, Adnan Sempit 2, Simple Life (Hong Kong) dan filem tamil 3.

Dekat Paradign Mall, filem John Carter, Mirror Mirror, Titanic 3D, Ghost Rider : Spirit of Vengeance, Wrath of Titan, Star Wars, Jangan Pandang Pandang, Din Tao dan Nanban.

Saya lebih prefer kat GSC sebab tiket pon murah sikit dari pesaingnye. Ape lagi, mari kita merasmikan tempat baru :-)


Resepi Apam Polkadot Kukus

Saya mencari - cari resepi apam polkadot akhirnya terjumpalah resepi di blog Cik Tom. Tambahan pula, resepinya berdasarkan sukatan cawan so senanglah bagi sesiapa yang takde sebarang alat sukatan.


Sumber asal resepi: shell@myresepi

Bahan-bahan untuk masak apam polkadot ( 50 biji papercup medium )
  • 3 biji telur dari peti sejuk (gred A)
  • 275 gm tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan)
  • 220 gm gula halus (anggaran 1 cawan)
  • 150 ml susu segar/ susu cair (anggaran 3/4 cawan)
  • 3 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette**
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
  • pewarna
** Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan  
     teksturnya seperti gel.Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan
     untuk membuat kek span dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk
     melembutkan kek.
** sudu kecil = sudu teh
** filling ialah inti bagi apam.


Cara-cara penyediaan apam polkadot

1. Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.

2. Selepas tue, baru campur bahan2 lain seperti masukkan susu, tepung+baking powder (yang telah diayak) dan esen vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.

3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.

4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.

5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).

6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).

7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.

8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15 minit atau sehingga masak.


Tips tambahan untuk buat apam polkadots dari Blogger Cik Tom

1. Untuk mengelakkan filling melekat bawah apam (sebabnya filling terlalu cair). So cara untuk keraskan filling ialah first panaskan 1 sudu besar butter/marjerin. Pastu masukkn anggaran 1 sudu besar tepung gandum. Kacau hingga nampak tepung tu mendidih. Pastu masukkn jenis filling/jem yang nak guna. Kacau hingga sebati dan pekat. Kalau rasa keras sangat, boleh tambah sedikit air. Kalau lembik, boleh tambahkn lagi filling/jem.


2. Sebelum masukkan adunan ke dalam piping bag, kacau adunan sehingga kelihatan sebati dan licin (tiada lubang angin) untuk mendapatkan permukaan apam yg rata dan tidak berlubang.


3. Kukus apam dengan api sederhana. Kalau api besar akan menyebabkan apam polkadot akan merekah.


4. Bungkus alat kukusan dengan kain untuk mengelakkan air menitis ke dalam adunan apam ketika mengukus.


5. Selepas siap kukus dan agak2 apam dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara. Apam akan jadi keras jika terdedah lama pada udara.

Selamat mencuba!

Writing

Thursday, June 14, 2012

The Only Writing Rules You 'll Ever Need

Source: google.com via Alisa on Pinterest

Because Of You By Malaysian Teenager Esther K.

All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended

Nampaknya Malaysian Youtube singer sudah bertambah seorang lagi. Beliau adalah Esther K. Yang bestnya lagi, lagu yang dinyanyikan oleh beliau telah dikongsi dengan pembaca-pembaca Ryan Seacrest di websitenya oleh salah seorang author iaitu Milaine Paterakis.

Kalau nak tahu, ini salah satu komen dari websitenya.

Esther’s innocence, smile, and musical talent will keep you wanting more.

 
Boleh baca dengan lebih lanjut di website Ryan Seacrest

Spontaneous Thursday

Picture Credit

I loved you yesterday. I love you still. 
I always have...
I always will.

Tuesday, June 12, 2012

Lagu Malas Nak Mampus (Lazy Song by Bruno Mars)


All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended

Hari ni aku malas nak mampus
dari pagi pun tak mandi
Jangan engkau koling-koling aku
sms pun aku tak layan
Sumpah hari ni malas nak mampus

Kat luar tengah hujan dan aku bukak kipas
Rasa duduk obersea rasa sejuk gila
Selimut jadi peneman

Dalam selimut baring atas sofa empuk
Depan kaca tv, tengok discovery
Aku adalah raja hari ni

oh malas oh malas
oh malas nak mampus

Hari ni aku malas nak mampus
dari pagi pun tak mandi
Jangan engkau koling-koling aku
sms pun aku tak layan
Sumpah hari ni malas nak mampus
malas nak mampus

ho ho oo
ho ho oo malas nak mampus
hoo ho oo
hoo ooo

perut aku lapar tapi aku malas masak
sejuk begini best dpat makan maggi
tapi malas betul nak bangun
sekali keluar tv awek eropah berbikini
oh begitu indah ciptaan tuhan ini
terus perut aku kenyang

oh malas
oh malas
oh malas nak mampus

Hari ni aku malas nak mampus
dari pagi pun tak mandi
Jangan engkau koling-koling aku
sms pun aku tak layan
Sumpah hari ni malas nak mampus

tak aku tak mahu bangun
sebab malas nak mampus
tak mahu tak mahu tak mahu tak mahu
nak duduk dalam selimut
sebab sejuk nak mampus
malas malas malas malas

Monday, June 11, 2012

I'm Yours (Malay Version) by Amri


All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended 

I'm yours by Jason Mraz is one of my favourite songs. Sekali terjumpa mamat ni cover lagu I'm Yours dalam Bahasa Malaysia. Hehe, menarik gak. Terjumpa lirik ni dari blog pagihari.

Kau tahu kau buat ku rasa begini
Jauh ku kembara tetapi ku ingin kembali
Biarpun berlabuh malam? tidak ku berhenti
Sebelum terlewat, ingin yang terbaik untukmu

Takkan siapa mampu menghalang azamku
Inilah masanya pelajari sesuatu

Takkan ku tunggu lagi
kini
aku milik kamu

Buka mata cuba kau lihat
Bukalah minda kau kan bebas
Buka hatimu dan kau temu cinta
Dengarlah muzik ini lagu juga irama
Kita semua bersama

Punya hati jiwa untuk mahu dicinta cinta

Dan, Takkan ku sangsi
Aku pasti takkan tunggu lagi
Usah ragui masa lalu
Kini aku milik kamu

Dengar bisikan hatiku
Kau kan tahu cerita

Lama benar ku membelek diri di depan cermin
Berpusing menari pabila tiada sesiapa
Melihat rentakku sendiriku tertawa
Kini aku sedar tentang kehidupan ini
Tak perlu pura-pura, jadilah diri sendiri
Itulah diriku

Dan kamu pun tahu

Takkan ku tunggu lagi
kini
Aku milik kamu

Buka mata cuba kau lihat
Bukalah minda kau kan bebas
Buka hatimu dan kau tahu luas dunia
Dengar dengar dengarlah
Ikutlah rentak kita

Inilah masa
untuk kamu percaya
cinta

This Picture Made My Day



So cute isn't it? The smile made my entire day better.

Make Sure You Delete Your Cookies


Source: google.com via Annie on Pinterest


Hehe, in case you don't get the joke, please read this.

Copied from wikihow
Cookies contain information that websites have gathered about you and stored on your computer as small text files. Most of these files are completely harmless, but others store where you went, what you did, and any personal information you gave. Web sites may also allow other websites (their advertisers, for example) to put cookies known as third-party cookies on your computer. To ensure that companies are not keeping tabs on what you do online, use one of the following methods to clear your browser’s cookies. 

Read how to delete your browser's cookies at wikihow

Sunday, June 10, 2012

Stages Of Procrastination


Siapakah Tasha Manshahar?

Siapakah Tasha Manshahar? Search di Google akhirnya terjumpa kat blog Fitrihadi.com


Biodata Tasha Manshahar

Nama : Nur Nadia Natasha Bt Mohd Manshahar
Umur : 20 Tahun
Tarikh Lahir : 22 November 1992
Asal : Sandakan Sabah tapi tinggal di Kajang.
Adik Beradik : Anak pertama daripada 3 adik beradik
Pendidikan : Ijazah Sarjana Muda Perguruan di IPG ILMU KHAS Kuala Lumpur
Facebook : Tasha_Manshahar (Clora Studio)
Youtube : Tasha_Manshahar
Blog : Little Letters To Myself
Lagu : Be Mine, Hati Ini, Put The Blame On Me.

Nak tahu lagi pasal dia, boleh check out blog / fb dia atau baca jer kat
Fitrihadi.com

Be Mine By Tasha Manshahar


All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended

Be Mine By Tasha Manshahar

Bermula di Facebook
You IM I dulu taktahu malu
I malas nak layan
So I buat taktahu

You terus cuba dan mencuba
Sehingga I jatuh cinta
Gatalnya diri you
Membuat I terjatuh

Bila kita dah start mengada
Kita selalu keluar sama
Borak panjang panjang
Makan dan tengok wayang

Sikit sikit je I merajuk
You selalu sabar pujuk
Tapi sebenarnya
I cuma test you saja

Chorus
Let me tell you that I love you
And I never wanna wrong you
Take my hand baby
Come, go through with me
Let me tell you that I miss you
And I never wanna lose you
You’re my heart baby
My life is incomplete without you

Dalam pada I gembira
Sometimes I feel so sad juga
Cause you dah berpunya
But I always want you to be mine forever
Please be mine forever

Malaysia's Most Popular and Fastest-Rising Searches for 2011

According to Google Zeitgeist, Malaysia's Most Popular and fastest-rising searches for 2011 are ;

Fastest Rising Searches
1. Facebook
2. Angry Birds
3. Maharaja Lawak
4. iPhone 5
5. Samsung Galaxy
6. iPad2
7. Jawatan kosong
8. Android
9. Tonton
10. Aishiteru

Fastest Rising People
1. Bruno Mars
2. Hana Tajima
3. Cikgu Shida
4. Avril Lavigne
5. Anwar Ibrahim
6. Fatin Liyana
7. Justin Bieber
8. Rihanna
9. Ustaz Kazim
10. Hanis Zalikha

Top News Stories
1. ipad 2
2. Malaysian grand prix
3. Kennedy space center
4. Kentucky derby
5. Japan nuclear crisis
6. MTV movie awards
7. Michael Jackson funeral
8. Malaysian open
9. Thailand flood
10. Malaysia budget 2012

Top Image Searches
1. Justin Bieber
2. Background designs
3. Fixie bike
4. Domo Kun
5. Monster energy
6. Supra shoes
7. Jules Verne
8. Smiley face
9. Kartun muslimah
10. Chelsea Olivia

Top ‘what is...’ searches
1. what is bersih
2. what is g6
3. what is ppvrip
4. what is ipad
5. what are words
6. what is jailbreak
7. what is android
8. what is lmao
9. what is hacking
10. what is information

Top TV Shows
1. ANTM
2. x factor usa
3. american idol 2011
4. amazing race 18
5. tvb drama 2011
6. nagamma serial
7. supernatural
8. bones season 7
9. Al Jazeera
10. My Princess

Top International Travel Destinations
1. Kowloon/Hong Kong
2. Su Mei Island, Thailand
3. Phuket Island
4. Bangkok
5. Maldives
6. Disneyland Hong Kong
7. Taipei
8. Paris Disneyland
9. New York
10. Caribbean

Top Blogs
1. Blog Serius
2. Beautifunara
3. Papagomo
4. Jejariruncing
5. Honeykoyuki
6. Oh Bulan
7. Kari ngeri
8. Malaymoviesfull
9. My Resipi
10. IniBelogSaya

Source :
Google Zeitgeist & TheSunDaily

Malaysia Google Top Search 2011

Last year, saya share tentang Malaysia Google Top Search 2010, jadi hari ini mari kita lihat top search untuk 2011 pula.

According to Google Zeitgeist 2011, the fastest rising queries / searches are ;

Picture Credit : Malaysia Google Top Search 2011

Malaysia Google Top Search 2011

Picture Credit : Facebook
1. Facebook
Facebook is a social network service and website launched in February 2004 that is operated and privately owned by Facebook, Inc. Facebook is a social utility that connects people with friends and others who work, study and live around them.
Get connected with www.facebook.com

Picture Credit : Angry Birds

2. Angry Birds
Angry Birds is a strategy puzzle video game developed by Finnish computer game developer Rovio Mobile. In the game, players use a slingshot to launch birds at pigs stationed on or within various structures, with the intent of destroying all the pigs on the playing field. As players advance through the game, new birds appear, some with special abilities that can be activated by the player.
Play Angry Birds at http://www.angrybirds.com/

Picture Credit : Maharaja Lawak
3. Maharaja Lawak
Maharaja Lawak merupakan sebuah rancangan realiti pencarian pelawak terunggul di kalangan yang terhebat. Kesemua bekas finalis Raja Lawak dari musim pertama hingga kelima akan kembali berentap dengan lawak jenaka mereka bagi merebut gelaran juara Maharaja Lawak. Rancangan ini akan dikendalikan oleh bekas pengacara Akademi Fantasia iaitu AC Mizal. Para peserta diberi kebebasan untuk beraksi secara solo ataupun berkumpulan. Rancangan ini akan disiarkan secara langsung bermula pada 1 April 2011 di Astro Warna (Saluran 132) dalam pakej Mustika.

Picture Credit : iPhone 5
4. iPhone 5
iPhone 5 is the speculative name for the fifth generation iPhone, a line of Internet and multimedia-enabled smartphones designed and marketed by Apple Inc.

Picture Credit : Samsung Galaxy S3
5. Samsung Galaxy
Samsung Galaxy is a series of mobile computing devices produced by Samsung Electronics, all of which use the operating system Android.


Picture Credit : ipad2

6. iPad2
The iPad 2 is the second generation iPad, a tablet computer designed, developed and marketed by Apple Inc. It serves primarily as a platform for audio-visual media including books, periodicals, movies, music, games, presentations and web content, and is available in black or white. The iPad 2 has a lithium-ion polymer battery that lasts up to 10 hours, a dual core Apple A5 processor and VGA front-facing and 720p rear-facing cameras designed for FaceTime video calling.

Picture Credit : Jawatan kosong

7. Jawatan kosong
Nampaknya 2011 tahun mencari kerja. Antara top sites untuk mencari kerja di Malaysia ialah www.jobstreet.com.my/ , www.monster.com.my/ , my.jobsdb.com/. Kalau nak cari kerja kerajaan pula, site nya ialah www.spa.gov.my/

Picture Credit : Android

8. Android
Android is a Linux-based operating system for mobile devices such as smartphones and tablet computers. It is developed by the Open Handset Alliance, led by Google, and other companies.

 Picture Credit : Tonton

9. Tonton
Watch the best of local and international TV dramas and entertainment programmes online. Free and premium videos available. Watch your favourite dramas online at http://www.tonton.com.my/

Picture Credit : Drama Aishiteru di TV9


10. Aishiteru
Ramai pula orang google Aishiteru. Adakah lagu Aishiteru nyanyian Zivilia Band yang dicari? Atau adakah drama Aishiteru yang ditayangkan di TV9 yang dicari? "Aishiteru" adalah bahasa Jepun yang bermaksud (愛してる; I Love You). 

Credit to Google Zeitgeist 2011 and Wikepedia, the free encyclopedia that anyone can edit.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...